joi, 19 aprilie 2012

Cozonac cu aluat oparit

 De Sarbatori am facut cozonaci dupa reteta Silviei Jurcovan, reteta care apare si pe blog-ul doamnei Laura Laurentiu. Este un cozonac pufos si foarte bun. Pozele le-am facut dupa cateva zile de cand am facut cozonacii.


Ingrediente:
-500 – 550 de grame de faina pntru cozonaci
-4 galbenusuri
-300  ml. lapte
-25  ml.ulei
-30  gr. drojdie proaspata
-100 de grame de unt
-100 de grame de zahar
-10 ml. de rom
-coaja rasa de la 1 lamaie
-1 lingurita rasa de sare
-1 lingura de esenta de vanilie

Mod preparare:
Din cantitatea de faina, 50 de grame se pun intr-un castron. Se pun pe foc 100 de ml. de lapte; cand laptele da in clocot se toarna peste faina din castron. Se amesteca pana la desfacerea tuturor cocoloaselor. Pasta obtinuta se trage cu lingura intr-o margine a castronului si se rasfira. In acelasi castron, se adauga drojdia si o lingura de zahar si se freaca pana ce se lichefiaza drojdia. Cand aluatul oparit se raceste pana in jur de 40 de grade Celsius se amesteca cu drojdia lichefiata, se acopera vasul cu un prosop de bucatarie si se aseaza vasul intr-un loc caldut, ferit de curent pentru 15 minute.
 In timp ce drojdia creste, galbenusurile se freaca cu sarea, pentru a-si intensifica culoarea. Se adauga apoi zaharul, coaja de lamaie, romul, esenta de vanilie, uleiul si 50 de grame de unt topit, caldut. Se adauga si restul de lapte cald si se dilueaza compozitia.
Peste maia se toarna compozitia abia calduta de galbenusuri, lapte si unt. Se adauga restul de 450 de grame de faina cernuta, amestecand la inceput cu lingura, apoi framantand. Cu o spatula se curata bine aluatul lipit de maini si de vas si se aduna la un loc si se adauga untul ramas.
Se umple aluatul cu ce vreti, apoi se pune intr-o tava de cozonac, ce se baga la cuptor pana se coace.


Un comentariu:

  1. Te asteptam cu reteta asta, dar si cu altele, pe FACEFOOD!
    Felicitari pentru blog!

    RăspundețiȘtergere